top of page

Een financieel gezonde stad

Het lokaal bestuur van Scherpenheuvel-Zichem kent 3 grote inkomstenbronnen. Er zijn weinig extra belastingen die we heffen naast de personenbelastingen en de opcentiemen.  Een algemene belasting op bedrijven hebben we niet.

munten

Inkomsten

Personenbelasting

Naast de personenbelastingen en de opcentiemen heffen we weinig extra belastingen.

In Scherpenheuvel-Zichem bedraagt de belastingvoet 8%. 

Het Vlaamse gemiddelde ligt net boven de 7%.

De stad betaalt z’n facturen echter in euro’s en niet in procenten.

Het is zo dat onze stad, uitgerekend per inwoner, onder het Vlaamse gemiddelde zit qua inkomsten van deze belasting. 

Dit heeft veel te maken met demografische gegevens m.n. een sterk verouderde bevolking en een relatief hoog percentage inwoners met een vervangingsinkomen. Een goed evenwicht tussen werkenden en niet-werkenden, is daarom primordiaal, ook op het niveau van onze stad.

Het streven naar dit laatste evenwicht vertaalt zich in vele domeinen binnen ons beleid.

Onze visie op ruimtelijke ordening is daarbij van extreem belang.

Het resultaat heden is dus een relatief hoge belastingvoet voor relatief beperkte inkomsten.

Deze belasting heeft vooral effect op alle werkenden; zij betalen wel degelijk 8% belasting. 

Ruimtelijke ordening heeft een belangrijke sleutel in handen om het evenwicht te herstellen en nieuwe jonge gezinnen aan te trekken.

Ook het landelijke en groene karakter van onze stad en betaalbare woningen moeten bijdragen tot het behalen van dit evenwicht.

Opcentiemen

Dit is een belasting die geheven wordt op het bezit van een woning of grond, met name het kadastraal inkomen.

Een deel hiervan is ten behoeve van ons lokaal bestuur. In Scherpenheuvel-Zichem bedragen de opcentiemen 988; het Vlaams gemiddelde is 998. 

Je betaalt dus zeker niet te veel wat deze belasting betreft.

Een opcentiemen is geen vast gegeven maar verschilt al naargelang de prijs die je voor je huis of grond betaalt in een bepaalde streek.

100 opcentiemen in Scherpenheuvel-Zichem zijn minder waard dan 100 opcentiemen in Diest en véél minder dan bv. in Keerbergen of Sint-Martens-Latem.

Aan de kust heb je enkele steden en gemeenten die geen personenbelasting heffen omdat ze toekomen met de grondlasten.

De inkomsten uit deze belasting zijn voor onze stad globaal laag.

Gemeentefonds

Het Gemeentefonds is de belangrijkste algemene werkingssubsidie voor lokale besturen. 

Als lokaal bestuur beslissen wij autonoom waarvoor we deze middelen aanwenden: voor de financiering van reguliere uitgaven en/of investeringen.

Dit fonds beoogt een herverdeling van middelen maar staat vaak ter discussie daar het grootste deel van de middelen vooral naar centrumsteden gaat; zeker naar Gent en Antwerpen. 

Dit ten nadele van meer landelijke steden en gemeenten. 

Een hervorming van het Gemeentefonds en de aanvullende algemene werkingsdotaties zou deze discrepantie in de toekomst wegwerken.

De inkomsten voor onze stad uit voorgaande posten, aangevuld met kleinere bedragen, resulteren uiteindelijk in een bedrag van 39 miljoen euro per jaar aan inkomsten.

Uitgaven

De belangrijkste uitgaven voor ons lokaal bestuur van Scherpenheuvel-Zichem zijn:

  • Bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen cfr. uitbreiding organogram personeel

  • Goederen en diensten (werkingskosten)

  • Toegestane werkingssubsidies (Politiezone Demerdal – DSZ, Hulpverleningszone brandweer, AGB,…)

  • Hulpverlening OCMW

  • Schuldafbouw

De uitgaven bedragen 35 miljoen euro. 

Momenteel behalen we redelijk eenvoudig een evenwicht binnen deze uitgaveposten.  De dotaties voor politie en brandweer zijn nodig maar zijn ook volatiel door indexeringen van lonen, slijtage van materieel en infrastructuur, noden en behoeften.

Ruimtelijke ordening versus financiën

De afgelopen jaren is er in onze gemeente een duidelijke toename geweest van het aantal appartementen en woningen.

 

Dit is geen toeval, maar het resultaat van bewuste keuzes op het gebied van ruimtelijke ordening, de betonstop en kernverdichting.

Deze ontwikkelingen zijn soms onderwerp van discussie, en we begrijpen dat sommige inwoners zich zorgen maken over de impact van deze groei op hun leefomgeving.

Maar het is belangrijk te beseffen dat deze evolutie noodzakelijk is om een gezonde groei van onze bevolking te realiseren.

 

Waarom is deze bevolkingsgroei zo belangrijk? Heel eenvoudig: een groeiende bevolking betekent dat de totale lasten en kosten van onze gemeente over een grotere groep inwoners kunnen worden verdeeld.

Dit heeft een directe, positieve impact op onze financiën. Hoe meer mensen er zijn om de gemeentelijke uitgaven te dragen, hoe lager de belastingsdruk per inwoner wordt. Dit zorgt ervoor dat we samen een financieel sterkere en veerkrachtigere gemeenschap vormen.

​

BlauwSZ heeft een duidelijke visie op de toekomst van onze gemeente.

Wij geloven dat een verantwoord en doordacht financieel beleid de sleutel is tot een hogere levenskwaliteit voor iedereen.

Onze groeiambitie betekent niet alleen meer inwoners, maar ook meer lokale economische activiteit, meer inkomsten voor onze middenstand, en een breder draagvlak voor investeringen in infrastructuur, recreatie en welzijn.

​

Ons uiteindelijke doel is helder: we willen in de volgende legislatuur de belastingen en opcentiemen verlagen.

Dit is geen loze belofte, maar een realistisch en haalbaar doel dat gebaseerd is op een duidelijke strategie.

 

Door verstandig om te gaan met ruimtelijke ordening en kernverdichting, zorgen we ervoor dat onze gemeente blijft groeien op een manier die zowel financieel voordelig als sociaal verantwoord is.

​

Daarnaast willen we ervoor zorgen dat deze groei gepaard gaat met investeringen in de levenskwaliteit van al onze inwoners.

Denk hierbij aan goed onderhouden straten en pleinen, groene ruimtes, en kwalitatieve voorzieningen die bijdragen aan een leefbare en aangename woonomgeving.

​

Bij BlauwSZ geloven we dat iedereen recht heeft op een eerlijke bijdrage, en dat iedereen moet kunnen profiteren van de vooruitgang die we samen boeken.

Samen kunnen we een financieel gezonde toekomst bouwen waarin elke inwoner minder belastingen betaalt en meer kansen krijgt.

bottom of page